Zodii bune și zodii rele

Zodii bune și zodii rele: există așa ceva?

Dacă sunteți interesați câtuși de puțin de astrologie, cel mai probabil aveți anumite preconcepții despre semnele zodiacale. Majoritatea oamenilor asociază anumite calități și defecte cu zodia și îi cataloghează foarte ușor pe cei din jur pornind de la aceste premise.

Afirmații spuse cu foarte multă convingere par a pune o sentință definitivă și irevocabilă în ceea ce privește semnele zodiacale. Nu de puține ori auzim formulări de tipul:

– „berbecii și taurii sunt cei mai încăpățânați, iar dacă îi superi câtuși de puțin scot coarnele și împung”

– „ai grijă cu gemenii, știi că sunt cu două fețe”

– „așa e zodia rac, un pas înainte, doi pași înapoi”

– „ultima mea relație a fost cu un scorpion, nu mai vreau să aud de zodia asta”

– „balanțele se decid îngrozitor de greu, deoarece stau și cântăresc toate posibilitățile”

– „nu are simțul realității, de fapt așa sunt peștii, visători”

Exemplele ar putea continua la nesfârșit, fiecare persoană având propriile păreri ferme depre o zodie sau alta. De multe ori aceste opinii s-au format în timp, în urma interacțiunii cu nativii zodiilor respective. Astfel, doar pentru că anumite persoane au avut un impact marcant în viața noastră, ajungem să extrapolam calitățile sau defectele lor asupra zodiei în ansamblu.

Care este totuși adevărul și în ce măsură ne influențează zodia în care ne-am născut? Sunt oare unii oameni mai buni decât ceilalți doar datorită zodiei în care s-au născut? În același timp, sunt alții condamnați să trăiască cu anumite defecte dictate tot de zodie?

Da, zodia ne influențează, prin faptul că ne oferă câteva trăsături care reprezintă fundamentul personalității și temperamentului nostru. Totuși, semnul zodiacal este doar punctul de pornire, arătând poziția Soarelui la data în care ne-am născut. La aceasta se adaugă ascendentul, poziția planetelor în casele astrologice și aspectele realizate de corpurile cerești la momentul exact al nașterii fiecăruia dintre noi. Așadar, persoane care aparțin aceleiași zodii vor avea harți natale diferite, fapt care explică deosebirile dintre nativii aceluiași semn.

Mai mult, la formarea deplină a unui individ își aduc aportul mai mulți factori, precum mediul în care trăiește, educația de care beneficiază, calitatea oamenilor care îl înconjoară și, poate cel mai important, efortul personal depus în vederea propriei dezvoltări.

Fiecare trăsătură a unei zodii poate fi dusă la extrem, devenind astfel un defect, sau poate fi valorificată și transformată în cea mai plăcută calitate:

– berbecul poate porni războaie aprige, dar cu aceeași determinare poate muta munții din loc pentru o cauză nobilă

– taurul îi poate exaspera pe cei din jur cu încăpățânarea sa, dar poate fi și stânca ce nu se mișcă în fața greutăților

– gemenii, de la care nu știi niciodată la ce să te aștepți, pot fi aceia care reușesc să se descurce în orice situație

– sensibilitatea exacerbată a racului se poate transforma cu ușurință în grijă și iubire față de cei din jur

– narcisismul cunoscut al leului îi poate da încrederea și forța de a realiza obiective mărețe

– fecioara critică și conservatoare este zodia care poate duce orice demers până la perfecțiune

– balanța care ia cu greutate decizii, dorește de fapt doar să îi mulțumească pe toți cei dragi

– gelosul scorpion este cel care va sta alături de partener în orice circumstanță

– săgetătorul mult prea direct va fi cel pe care te poți baza atunci când ai nevoie de cineva care să iți spună adevărul

– capricornul, care pare insensibil, dispune de disciplina necesară pentru a duce orice sarcină la bun sfârșit

– vărsătorul nu se apropie ușor de persoanele străine, dar este cel care poate salva lumea

– peștii nu sunt cei mai realiști, dar doar așa pot să vadă frumosul care zace în fiecare om

Așadar, orice trăsătură de caracter se poate transforma atât în defect, cât și în calitate, în funcție de modul în care ne gestionăm propriile trăiri și emoții. Nici o persoană nu poate fi catalogată drept 100% bună sau 100% rea, ci cu toții suntem într-un permanent proces de evoluție. Zodia nu este nici singura cauză a succesului unora, precum nu reprezintă nici o scuză pentru comportamentul greșit al altora.

Dacă ne cunoaștem foarte bine predispozițiile zodiacale, vom știi care sunt atu-urile noatre, dar și care sunt zonele unde avem de lucru. În acest mod, vom reuși să ne fructificam calitățile pentru a obține cele mai bune rezultate, dar și să ne ținem în frâu acele trăsături care nu sunt tocmai plăcute. Chiar dacă mereu ne vom regăsi în tiparele zodiei nostre, felul în care alegem să direcționam această energie astrală este cel care va face diferența între reușită și eșec.

Ținând cont de caracteristicile celorlaltor zodii, vom putea să îi înțelegem mai bine pe cei din jur și să interacționam cu ei cu mai multă ușurință. Este în zadar să așteptam de la un săgetător diplomația balanței sau de la un rac spontaneitatea berbecului. Zodiile au propriul tipar după care funcționează și atâta timp cât fiecare persoană încearcă să valorifice trăsăturile semnului în care s-a născut, ar trebui să fim mai mult decât mulțumiți.

Cu toate acestea, vor exista persoane cu care nu ne vom înțelege, posibil și din cauza zodiei. Asta nu înseamnă că trebuie să desconsiderăm total acel semn zodiacal, ci pur și simplu că nu suntem compatibili. Mai mult, dacă am avut ghinionul să ne intersectăm cu nativi mai puțin înzestrați ai anumitor zodii, nu trebuie să generalizăm defectele acestora. Este foarte posibil să fi fost o problemă de educație sau de auto-control și nicidecum de zodie. Dacă lăsăm prejudecățile deoparte și analizăm obiectiv fiecare persoană din punct de vedere astrologic, vom reuși să ne înconjurăm de oameni care fac cinste zodiilor în care s-au născut și cu care suntem compatibili.

Concluzia? Toate semnele zodiacale au plusuri și minusuri. Nu exista zodii „bune” și zodii „rele”, totul se rezumă la compatibilități, preferințe personale și la modul în care nativii reușesc să își pună în valoare tabloul astral care îi caracterizează.